KULINART AJÁNLAT

gasztronómiai utazás az erdélyi kopasznyakú tyúk körül

  1. augusztus 10-16.

Előétel:

Házi burgonyaszirom, füge a kertünkből, hidegségi kecskesajt,

tyúkbőr-ropogós, tyúktepertő, soproni csemegeszőlő – 1.990,-Ft

Leves                    

Gombakrémleves majorannás, szárnyasmájgaluskával, tyúkgombával – 1.590,-Ft

Főétel                   

Tyúk préselt húsa, „szaftos” belsőségek, hegykői zöldségekkel készült árpagyöngy kása – 3.490,-Ft

Desszert                               

Rákóczi túrós „pite”  – 1.490,-Ft

A menü ára: 7.490,-Ft

Ital- és borajánlatunk

Házi levendula szörp – 890,-Ft/0,5 l

Iváncsics Irsai Olivér 2019 – 550,-Ft/dl

Weninger Rózsa Petsovits 2019 – 550,-Ft/dl

Erhardt Kékfrankos 2017 – 700,-Ft/dl

 Jó étvágyat kívánunk!

Az erdélyi kopasznyakú tyúk régen honosult baromfifajtánk egyike a törvényileg védett háziállatainknak. Ennek a feltűnő tyúkfajtának az őse valószínűleg Kis-Ázsiából a török hódoltság idején jutott el Erdélybe, ahol a 19. század elején figyeltek fel rá. Első ismert tenyésztője az erzsébetvárosi Szeremlei Lajos volt, aki az 1840-es években kezdett a kopasznyakúval foglalkozni. „Szeremlei tyúk” néven egy bécsi kiállításon mutatta be először 1875-ben, ahol az addig ismeretlen fajta általános feltűnést keltett. A kinemesített magyar fajták a második világháborúban szinte teljesen eltűntek, a fajta fennmaradása a kistenyésztőknek köszönhető. Erdélyi kopasznyakún sokáig csak a fekete színváltozatot értették, ez az álláspont 1992-ben változott meg, amikor a különböző színű kopasznyakúakat is törzskönyvezték. Ma a fekete, fehér és kendermagos erdélyi kopasznyakúnak génbanki állománya található Gödöllőn és Keszthelyen, s a kendermagosnak egy további állománya Hódmezővásárhelyen (2001), térségünkben Fertőszéplakon György Károly őstermelő birtokán.

 

KULINART ANGEBOT

10-16. August 2020

Regionale Raritätentage in den KulinArt Restaurants des Alpenostrand- und Neusiedler See Gebiets! Diese gastronomische Veranstaltung gilt als eine hervorragende Zusammenarbeit zwischen den heimischen Bauern und den regionalen Wirten, bei denen die Philosophie der Regionalität und Nachhaltigkeit im Mittelpunkt steht. Die Wirte fördern den Einkauf der lokalen Produkte sowie verarbeiten die Produkte von heimischen Bauern und Produzenten und weisen diese in ihren Speisekarten aus. KulinART: die erste „Saison” des Projekts Kulinarische Genüsse im Alpenostrand-Neusiedler See Gebiet bietet diejenige Geschmackerlebnisse, bei denen die Interessenten das Ergebnis der Zusammenarbeit der lokalen Wirte und Bauern/Produzenten genießen können.

Die erste KulinArt Woche findet am August 10-16. statt, sowohl Einheimische als auch Touristen sind herzlich willkommen!

Menü zum Nackthalshuhn aus Transsylvanien

Vorspeise

Hausgebackene Erdäpfelchips, Ziegenkäse von Hidegség, knusprige Hühnerhaut, Hühner-Grammeln, Tafeltraube  – 1.990,-Ft

Suppe                   

Pilzcrémesuppe mit Majoran-Geflügelnockerln, Nelken-Schwindling 1.590,-Ft

Hauptspeise

Hühnerfleisch gepresst, saftiges Hühnerklein, Graupenbrei mit Gemüse von Hegykő – 3.490,-Ft

Dessert 

Topfen”Kuchen” Rákóczi – 1.490,-Ft

Getränke- und Weinangebot:

Lavendel-Limonade – 890,-Ft/0,5 l

Iváncsics Irsai Olivér 2019 – 550,-Ft/dl

Weninger Rózsa Petsovits 2019 – 550,-Ft/dl

Erhardt Blaufränkisch 2017 – 700,-Ft/dl

 

Wir wünschen Ihnen guten Appetit!

Ez a bejegyzés már 1519 napos. Kérjük ezt vegye figyelembe a tartalom kapcsán!
to top